Kultura kulinarna to istotny element żydowskiej tożsamości: umacnia poczucie przynależności do wspólnoty, a jednocześnie stanowi wyznacznik odrębności. Kuchnia żydowska kształtowała się na przestrzeni tysiącleci pod różnymi szerokościami geograficznymi i dlatego jest współcześnie tak różnorodna. Żydowska tradycja kulinarna to opowieść o żydowskiej religii, kulturze i historii.

Życiem naszych żydowskich sąsiadów rządził kaszrut, czyli zasady koszerności. Rygorystyczne reguły, których źródłem jest Tora, miały i mają nadal odzwierciedlenie zarówno w określeniu produktów zdatnych do spożycia, jak i sposobie ich przygotowania i przechowywania.

W dawnej Polsce smaki kuchni polskiej przenikały tradycje kuchni Żydów aszkenazyjskich, również obyczaje kulinarne i produkty wywiedzione z innych kultur i religii. W bogactwie dziedzictwa kulinarnego trudno niekiedy rozpoznać pochodzenie receptur i wielu przysmaków – mocno już zakorzenionych w polskiej kuchni.

Współcześnie z kuchnią żydowską kojarzymy w Polsce śledzie, chałkę, czulent czy cymes. Ten ostatni przeniknął z jidysz do języka polskiego jako „coś pysznego”.

Zapraszamy do Restauracji Grapa w Villi Bohema w Kazimierzu Dolnym na specjalne menu przygotowane na czas Pardes Festival – Spotkań z Kulturą Żydowską 2025.

Zachęcamy do smakowania tego, co wspólne dla kuchni polskiej i żydowskiej: odkrywajmy nowe smaki, cieszmy się bogactwem kulinarnym Lubelszczyzny, różnorodnością produktów lokalnych i regionalnych, lokalnymi winami.

Patronat honorowy Muzeum Historii Żydów Polskich

Więcej informacji:  https://www.facebook.com/PardesFestival/

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.